Felnőtt, gyermek, láthatatlan fogszabályozás Budapest, Harmónia-Dent

Rendelők

1052 Budapest V. ker. Bécsi utca 5. III./5 (35-ös kapukód)

1028 Budapest II. ker. Máriaremetei út 65.

Kérjen időpontot most!

+36 30 297 4551

info@harmoniadent.hu

A fogak egészségének megőrzése mellett szükséges az egész szájüreg rendszeres ellenőrzése. Így lehetővé válik az elváltozások korai, még panaszmentes állapotban történő felismerése. A terápia ekkor lényegesen jobb gyógyulási esélyt biztosít. A különféle szájüregi rák előfordulási gyakoriságát tekintve Magyarország első helyen áll Európában. A nem dohányzó, alkoholt nem fogyasztó, egyre fiatalabb lakosság körében is nő a gyakorisága, ami főként a HPV vírus fertőzésnek köszönhető.

Az országban új és kivételes diagnosztikai eszköz, a VELscope rendszer kiemelkedő jelentőségű. Segítségével felismerhetőek a nyálkahártya korai, szabad szemmel nem látható elváltozásai. Gyors, fájdalommentes és megbízható szűrővizsgálat lehetséges általa. A készülék speciális, 450 nm hullámhosszúságú kék fényt bocsájt ki. Hatására a szájnyálkahártya egészséges sejtjei zöldes fényű fluoreszcenciát mutatnak. A kóros sejtek eltérő, sötétebb árnyalattal válnak láthatóvá.

A VELscope rendszerrel végzett szűrővizsgálat általános fogászati ellenőrzésből, a teljes szájüreg nyálkahártya felszíneinek speciális kék fénnyel történő megvilágításából és szakorvosi értékelésből áll. A szűrővizsgálat 15 percnél nem vesz több időt igénybe, azonban felfedezhetők a fertőzések, rákmegelőző nyálkahártya elváltozások, jóindulatú és rosszindulatú daganatos folyamatok.

Szájüregi rák az ajaktól a garatig terjedő régiókból kiinduló daganatot jelenti. Sokáig nem okoznak panaszt, azonban a szájüreg rosszindulatú-, illetve rákmegelőző elváltozásai felismerhetők:

  • a nyálkahártya bármilyen elszíneződése, elsősorban fehér és/vagy vörös foltjai,
  • dudoros, csomós elváltozások, melyek hosszabb ideje fennállnak,
  • 2-3 hét után nem gyógyuló seb a szájüregben, ami traumával nem magyarázható,
  • fájdalmatlan nyirokcsomó duzzanat az áll alatti, nyaki területen, ami más megbetegedéssel nem magyarázható.

A szájhigiénia javítása, önellenőrzés, a rendszeres, fogászati ellenőrzés, szájüregi szűrővizsgálat és az egészséges életmód mind hozzájárulnak a szájüregi rák gyakoriságának csökkentéséhez. Az ellenőrzés legalább évente egyszeri alkalommal, nem dohányzók körében is ajánlott.

 

Fogászati lézert alkalmazunk, hogy a kezeléseket hatékonyabbá és komfortosabbá tegyük. A nagy energiájú lézersugár biztonságos, csak a kezelendő területen fejti ki koncentráltan a hatását. Fájdalommentes, gyulladás csökkentő hatású, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, illetve csillapítja a vérzést.

Alkalmas szájsebészeti korrekciókra, frenulectomiára, korona hosszabbításra, ínyformázásra, aphták és gyulladásos folyamatok gyógyítására, gingivitis-parodontitis esetén a fogágy kezelésére, fertőtlenítésére.

 

A gyógyulást elősegítő, valamint megelőző kezeléseket ózon készülékkel is végzünk. Lényege a kórokozók csíraszámának csökkentése. Az ózon aktív oxigénje azonnal hatásosan csökkenti a csíraszámot és fertőtleníti a nyálkahártya, vagy a bőrfelszínt. A kezelés gyors, fájdalom- és mellékhatás mentes.

Szájüregi nyálkahártya-, vagy száj körüli bőrfertőzések, elváltozások, herpes, aphta gyógyítására alkalmazzuk. Barázdazáráskor a védőlakk felvitele előtt csírátlanítjuk a fogfelszínt, még a kezdeti szuvasodás folyamatának megállítására is képes a baktériumok elpusztítása által. Bölcsesség fogak eltávolítás után a gyógyulást segítjük vele. Ínyrecesszió miatt szabaddá vált fognyak, ínygyulladás, illetve tasakok kezelését is végezzük.

 

Ajánlott a fogszuvasodás megelőzésére, a 6 éves kor feletti gyermekek, serdülők körében. Felnőtteknél alkalmas a fogágybetegség következtében szabaddá vált fognyaki felszínek érzékenységének megszüntetésére, bármilyen okból szabaddá vált dentin, valamint erősen érzékeny rágófelületek kezelésére.

A kezelést a Dention fogászati iontoforézis készülékkel végezzük. Ez biztosítja fluorid hatékonyabb beépülését az alkalmazott NaF zseléből. 2x2 percig tart a terápia, amit egymást követő 3-4 alkalommal megismétlünk, majd félévente ismét elvégezzük az iontoforézist.

A bejuttatott fluorid ionok növelik a zománc, illetve a szabaddá vált dentin fluortartalmát. Ellenállóbbá válik a fogak szerkezete a különböző káros ingerekkel szemben. Csökken a fogszuvasodás kialakulása, valamint megszűnik a hő-, és más ingerek által kiváltott fájdalomérzet.

 

A barázdazárás fájdalommentes, foganyag kímélő eljárás a rágófelszíni fogszuvasodás megelőzésére. A fogcsücskök közötti mélyedések megfelelő tisztítása nehézséget okoz, vagy lehetetlen. Megrekedhetnek az ételmaradékok, és a felszaporodó baktériumok elindítják a fog szuvasodását.

A barázdazárás célja az, hogy a szuvasodásra hajlamos fogfelszínt védőburokkal lássuk el, ezzel meggátolva a szuvasodás kialakulását és/vagy továbbterjedését. Az alkalmazott anyagok nagy előnye a fluorleadó képességük, mely erősíti a fogzománcot, illetve a tömésen és annak közvetlen közelében meggátolja a baktériumok szaporodását.

A kezelés során először a porpolírral a lepedéktől megtisztítjuk, majd ózon készülék aktív oxigénje segítségével teljesen csírátlanítjuk a fogfelszínt. A rágófelszínt előkészítjük, kondicionáljuk, azután a fogak mélyedéseit vékonyan bevonjuk a hígan folyó barázdazáró anyaggal (kompozit), mely szétfolyik a mélyedésekben, annak egészét kitöltve. Polimerizációs lámpával megvilágítva megkötjük.

Gyermekeknél a rágófogakon, tejfogakon és maradó fogakon egyaránt alkalmazhatjuk. A barázdázó anyag átlagosan 3-5 évig hatásosan védi a rágófelszíni szuvasodástól a fogat, folyamatosan fluort bocsájt ki, mely erősíti a fogzománcot. Félévente kontrollvizsgálat ajánlott.

 

Félek a fogorvostól!

Hányszor halljuk ezt, közben tudjuk, hogy FONTOS a megelőzés, a prevenció. Gyermekeink fogainkra még jobban szeretnénk figyelni, de hogyan?

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének szabályos fogai, gyönyörű mosolya legyen. Csak a hiánytalan és rendezett fogsor teszi lehetővé a sokoldalú feladatok ellátását, a megfelelő szájhigiénia kialakítását.

Száj és fogápolás a tejfogak időszakában

Gyermekek szájápolását már a tejfogak megjelenése előtt elkezdjük. Mielőtt megjelennének az első tejfogak, a szájüregét gézzel, vagy kis darab kendővel tisztítsuk meg. A tejfogak kibújása után használjon a gyermekek részére kialakított, lágyszálú fogkefét és fluoridot tartalmazó fogkrémet. 2-5 éves korban már tanítsuk meg játékos formában a gyerekeket a fogkefe helyes használatára. Nagy segítségünkre lehetnek ebben a mintás, játékos, villogó vagy zenélő fogkefék, hogy gyermekünk kedvet kapjon és várja a napi kétszeri (reggel, este) fogmosást.

Miért esik ki a tejfog?

A tejfogak gyökerei fokozatosan felszívódnak, így a fogak kilazulnak és átadják helyüket a maradó fogaknak.
A tejfogak elvesztése után érkeznek helyükre a maradandó fogak. Ezek ápolás még fontosabb, hiszen ez kíséri végig életünket.

A fogorvos

Fontos, hogy gyermekünknek elmagyarázzuk, ki a fogorvos, mit csinál és mindezt hogyan. Készítsük fel az első vizsgálatra. Kérjük meg a fogorvost is, hogy mutassa meg a rendelőjét, magyarázza el vizsgálat közben a kicsinek, hogy mit csinál.
Mivel az első ellenőrző vizsgálatokon általában nem történik beavatkozás, ez pozitív élményként maradhat meg a gyermekben, így a későbbi – rendszeres – vizsgálatok alkalmával nem fog félni és természetes lesz számára valamint önbizalmat ad neki.

A fogszabályozásról

A harapási rendellenességek funkcionális, esztétikai és pszichés zavart is okozhatnak. Nehezítik a tisztítást, elősegítik a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulását. Az egyes fogak, és a fogágy túlterhelődését, illetve állkapocsízületi problémát okoznak.
Gyermekkorban preventív fogszabályozással lehetséges a fogazat normális fejlődésének biztosítása, az ideális funkció és esztétika kialakulásának megteremtése. Fontos, hogy gyermekét 5-7 éves korában (tejfogazati és korai vegyes fogazati időszak) fogszabályozó szakorvos lássa, az eltérések és esetleges rossz szokások kiszűrése érdekében. Ebben a korban már számos harapási rendellenesség (pl. keresztharapás, nyitott harapás) diagnosztizálható, és kivehető készülékkel, olykor részleges rögzített készülékkel szakszerűen kezelhető.

Fogszabályozás serdülőkorban

Serdülőkorra már az összes maradó fog előtört. Mindre felragasztjuk a bracketeket, lényegében felnőtt fogszabályozás történik. Ideális időszak a kezelésre, mivel a növekedési-fejlődési folyamatok nem zárultak le, gyorsabb a fogmozgatás. A röntgen felvételek alapján megállapítjuk a bölcsességfogak helyzetét, eltávolításuk általában javallt a kezelés folyamán.
A kamaszok beilleszkedését segítve esztétikus készülékekből is választhatnak: átlátszó kerámia bracketeket, vagy teljesen láthatatlan, a fogak nyelv felőli oldalára ragasztott fogszabályozót. Lényeges, hogy a szakmai ellátás mellett az együttműködő készség is befolyásolja a kezelés eredményességét (pl. elasztikus gumihúzás, alapos fogtisztítás).