Dentálhigiénia, szájápolás

A helyes száj-, és fogápolás

Dentálhigiénia, szájápolás - A helyes száj-, és fogápolásA helyes száj-, és fogápolást már az első fogacskák kibújásánál el kell kezdeni. Korábban már írtunk a gyermekkori prevencióról, most a felnőttek helyes száj- és fogápolásával is foglalkozzunk.

A fogmosás – mikor, hányszor és meddig?

Naponta minimum kétszer – reggel és este – kötelező a fogmosás, és minimum 2 percig. Amennyiben lehetőségünk van rá, ebéd után se hagyjuk ki.Ez egy egészséges fogazatú ember esetében elegendő, azonban az sem mindegy hogyan mossuk fogainkat. A helyes fogmosást is meg kell tanulni: minden felületet el kell érni, nem elég csak a front azaz a látható fogainkat megmosni. Ahogy a takarításnál sem elegendő az, „ahol a papok táncolnak” felsöpörni, így a fogaink belső és rágó felületét is alaposan meg kell mosni. Valamint ott van a mumus, a fogközök.

A fogkövek nem csak a külső felszínen, de a belső részen is szeretnek megtelepedni, lerakódni.

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

A helyes technika – Körözzünk, sikáljunk, seperjünk.

Kezdjük a külső felszínnel: zárt helyzetben, nagy, kör-körös mozdulatokkal mossuk. Nem „sikáljuk” vízszintesen, hiszen a fogkefék sörtéi csak a legfelső domborulatot érik el, így alakul ki a fognyaki kopás. A körkörös mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt.

Ezt csak a rágó felszínen szabad végezni.

A belső felszíneket úgynevezett „söprő” mozgással végezzük, alulról felfelé.

Kritikus rész, a frontfogak nyelv felöli része, mind alul és felül, ahol rengeteg lepedék rakódik le. Itt minden egyes fogat külön-külön mossunk meg.

Fogközök helyes tisztítása

Az ételmaradékok és bakteriális lepedékek fogközökből való eltávolításához használjunk fogselymet vagy speciálisan kifejlesztett fogköztisztító, úgynevezett interdentális fogkeféket. Mindkettő használatát ugyancsak el kell sajátítani, nem csak a hatékonyság , de az esetleges sérülések elkerülése miatt is.

Az interdentális fogkefék praktikus, hatékony és mindenek előtt rugalmas megoldást jelentenek. Különböző méretekben gyártják, így a megfelelő résekbe az oda való kefét használjuk. Erőltetni nem szabad, hiszen ezzel megsérthetjük az ínyünket, ami vérezhet és újabb melegágyat nyújt a baktériumoknak.

Finoman helyezzük be a kefét a résekbe, a felső ívnél felülről lefelé nézve, enyhén megdöntve, az alsó ívnél alulról felfelé alkalmazzuk. Használhatunk interdentális gélt is.

Hogyan kell kiválasztani a megfelelő interdentális fogkefét?

Egyes gyártók már multicsomagokat is árulnak, ahol minden méretből 1 darabot tartalmazó csomagból könnyedén kiválaszthatjuk az egyes fogközökre való keféket. Ez fogsoronként akár 2-3 méretű kefét is jelenthet. Még egyszer a legfontosabb szabály: erőltetni tilos!

Létezik nyéllel ellátott, vagy egyszerűbb változat. Mindenkinek a saját kézügyességéhez mérten kell választani, amivel a legkényelmesebben tudja használni.

Nyelvtisztítás

A nyelvtisztító használata segít megelőzni a rossz leheletet és javítja az orális egészséget azáltal, hogy eltávolítja a baktériumokat a nyelvről. Ha a fogmosás mellett, a nyelvtisztítás is része a szájápolásnak, 85 %-kal enyhül a szájszag.

Előfordul, hogy a nyelv fehéres árnyalatú. A fehér nyelv nem csak kellemetlen látvány, de a rossz lehelet egyik fő forrása is. A fogmosás és a szájöblítés mellett ajánlott minden reggeli étkezés és lefekvés előtt időt szánni a lepedék és a nyálka eltávolítására.

A legtöbb baktérium nyelv felületén szaporodik. A nyelv hátsó részét is meg kell tisztítani, hiszen nyelv első része általában öntisztító, de a hátsó rész nehezen tisztul meg magától. lyenkor nem magát a baktériumot távolítjuk el, hanem az azt tápláló ételmaradékot és lerakódást.

Hogyan és mivel tisztítsuk meg a nyelvünket?

Használhatunk fogkefét is, ebben az esetben hátulról előre irányuló mozdulatokkal mossuk végig a nyelv felületét. Amennyiben mélyre helyezzük a fogkefét, ez öklendezést idézhet elő.

Használhatunk fogselymet, ilyenkor a leszakított fogselyem darabot két középső ujjunkra csavarjuk, majd finoman, a kinyújtott nyelvünk felületét, hátulról előre, többször, öblítéssel kísérve letisztítjuk.

Ennek a módszernek az ötletére fejlesztették ki a nyelvtisztító eszközöket, amik teljes hatékonysággal segítenek nekünk a felszín tisztán tartásában.

Szájvíz, öblögetés

A szájvizek a mindennapos szájápolás hasznos kiegészítői. Alapos szájöblítéssel megakadályozhatjuk a fogínybetegségeket és egyéb szájfertőzést okozó baktériumok elszaporodását, mivel hatékonyan csökkentik a foglepedéket. Az antibakteriális szájvizek olyan helyekre is eljutnak, ahová a fogkefe és a fogselyem sem ér el. Egyes készítmények még az enyhe torokgyulladás tüneteit is csökkentik.

A szájvíz akkor is hasznos lehet, ha például napközben nem tudunk fogat mosni evés után, így hamarabb visszaállíthatjuk a normális Ph értéket.

Miért fontos a megelőzés?

Mert olcsóbb és fájdalommentes, mint a fogászati kezelések és mindenki számára elérhető. Időt, pénzt és fájdalmat spórolunk meg, hiszen egy kontroll vizsgálat fájdalommentes, mint egy fúrás vagy egy foghúzás.

Szép, egészséges fogakkal magabiztosabbak lehetünk és nem csak a fogaink, de a teljes egészségünket is védjük így!

Kérjen időpontot, jöjjön el rendelőnkbe, hogy egy kontroll vizsgálat alkalmával feltérképezzük fogai állapotát.