Megelőzés, prevenció

Gyermekeink száj-, és fogápolása

Megelőzés, prevenció - Gyermekeink száj-, és fogápolásaFélek a fogorvostól!

Hányszor halljuk ezt, közben tudjuk, hogy FONTOS a megelőzés, a prevenció. Gyermekeink fogainkra még jobban szeretnénk figyelni, de hogyan?

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének szabályos fogai, gyönyörű mosolya legyen. Csak a hiánytalan és rendezett fogsor teszi lehetővé a sokoldalú feladatok ellátását, a megfelelő szájhigiénia kialakítását.

Száj és fogápolás a tejfogak időszakában

Gyermekek szájápolását már a tejfogak megjelenése előtt elkezdjük. Mielőtt megjelennének az első tejfogak, a szájüregét gézzel, vagy kis darab kendővel tisztítsuk meg. A tejfogak kibújása után használjon a gyermekek részére kialakított, lágyszálú fogkefét és fluoridot tartalmazó fogkrémet. 2-5 éves korban már tanítsuk meg játékos formában a gyerekeket a fogkefe helyes használatára. Nagy segítségünkre lehetnek ebben a mintás, játékos, villogó vagy zenélő fogkefék, hogy gyermekünk kedvet kapjon és várja a napi kétszeri (reggel, este) fogmosást.

Miért esik ki a tejfog?

A tejfogak gyökerei fokozatosan felszívódnak, így a fogak kilazulnak és átadják helyüket a maradó fogaknak.
A tejfogak elvesztése után érkeznek helyükre a maradandó fogak. Ezek ápolás még fontosabb, hiszen ez kíséri végig életünket.

A fogorvos

Fontos, hogy gyermekünknek elmagyarázzuk, ki a fogorvos, mit csinál és mindezt hogyan. Készítsük fel az első vizsgálatra. Kérjük meg a fogorvost is, hogy mutassa meg a rendelőjét, magyarázza el vizsgálat közben a kicsinek, hogy mit csinál.
Mivel az első ellenőrző vizsgálatokon általában nem történik beavatkozás, ez pozitív élményként maradhat meg a gyermekben, így a későbbi – rendszeres – vizsgálatok alkalmával nem fog félni és természetes lesz számára valamint önbizalmat ad neki.

A fogszabályozásról

A harapási rendellenességek funkcionális, esztétikai és pszichés zavart is okozhatnak. Nehezítik a tisztítást, elősegítik a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulását. Az egyes fogak, és a fogágy túlterhelődését, illetve állkapocsízületi problémát okoznak.
Gyermekkorban preventív fogszabályozással lehetséges a fogazat normális fejlődésének biztosítása, az ideális funkció és esztétika kialakulásának megteremtése. Fontos, hogy gyermekét 5-7 éves korában (tejfogazati és korai vegyes fogazati időszak) fogszabályozó szakorvos lássa, az eltérések és esetleges rossz szokások kiszűrése érdekében. Ebben a korban már számos harapási rendellenesség (pl. keresztharapás, nyitott harapás) diagnosztizálható, és kivehető készülékkel, olykor részleges rögzített készülékkel szakszerűen kezelhető.

Fogszabályozás serdülőkorban

Serdülőkorra már az összes maradó fog előtört. Mindre felragasztjuk a bracketeket, lényegében felnőtt fogszabályozás történik. Ideális időszak a kezelésre, mivel a növekedési-fejlődési folyamatok nem zárultak le, gyorsabb a fogmozgatás. A röntgen felvételek alapján megállapítjuk a bölcsességfogak helyzetét, eltávolításuk általában javallt a kezelés folyamán.
A kamaszok beilleszkedését segítve esztétikus készülékekből is választhatnak: átlátszó kerámia bracketeket, vagy teljesen láthatatlan, a fogak nyelv felőli oldalára ragasztott fogszabályozót. Lényeges, hogy a szakmai ellátás mellett az együttműködő készség is befolyásolja a kezelés eredményességét (pl. elasztikus gumihúzás, alapos fogtisztítás).