Felnőtt fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozás - Felnőtt fogszabályozásModern fogszabályozó rendszereknek köszönhetően a 20 év feletti korosztálynak sem kell lemondani a tökéletes fogsorról! Akár 50, 60, 70 évesen is bátran el lehet kezdeni a fogszabályozó terápiát, az egészségesebb és szebb mosolyért.

A harapási rendellenességek gyógyítására az állcsontok növekedésének befejeződése után is van lehetőség. Különben hosszú távon a fogak és a fogágy túlterhelődését, fogágybetegséget, állkapocsízületi problémákat okoznának.

IDŐPONTOT KÉREK!

A korszerű, folyamatosan lágy erőleadással dolgozó önligírozó rendszerek gyorsabb és kíméletesebb kezelést tesznek lehetővé. Alkalmazásukkal serkenthető a csonttermelődés, tágíthatóak a fogívek. Torlódott, esetleg fogívből kiszorult fogak is a fogívbe rendezhetők. Lényeges, hogy mindez FOGHÚZÁS NÉLKÜL. Nagy harapási eltérések is korrigálhatóak a legtöbb esetben SEBÉSZETI BEAVATKOZÁS NÉLKÜL, elasztikus gumik segítségével.

A harapás mielőbbi helyreállításával a fogágy túlterhelődését megszüntetjük. Sokszor a felnőtteket érintő fogágybetegség indokolja a fogszabályozás megkezdését, mely a rendszeres parodontális gondozással együtt jelentős javulást eredményez. Az életkor előrehaladásával különböző okokból előfordulhatnak foghiányok a fogazatban. A fogpótlással egybekötött fogszabályozó kezelésnek kiemelkedő szerepe van.

A terápia eredménye rendkívül látványos. A szabályos fogsorok ragyogó mosolyt biztosítanak, valamint az arcközép harmonikus változását eredményezik.

Első konzultáció

Felnőtt fogszabályozás - Első konzultációRendelőnkben az első konzultáció két alkalmat foglal magában. Először panoráma-, és oldalirányú teleröntgen felvétel szükséges a szakszerű állapotfelméréshez. A kiinduló állapot megörökítésére lenyomatot veszünk a fogazatról, amit kiöntve gipszminta készül. Ez szükséges a rendellenességek helyének és mértékének meghatározásához, kezelési terv készítéshez. Arc- és szájfotók is készítünk, amivel a kezelés előtti-utáni mosoly esztétika könnyen összehasonlítható.

A szakorvos által végzett szájvizsgálat során a fogak és az állcsontok elváltozásainak felmérése, esetleges harapási rendellenességekmegállapítása történik. Ez határozza meg az elkövetkezendő fogszabályozó kezelés szükségességét és célját. Az állkapocsízület betegségeit is vizsgáljuk, melyek többnyire orvosolhatóak az ellátás keretein belül.

A páciensek fogazati rendellenességeit, valamint egyéni igényeit figyelembe véve történik a terápiás lehetőségek és legmodernebb készülékek ismertetése. A teljes körű tájékoztatás része, hogy a kezelés eredményességét az együttműködő készség is befolyásolja.

A második konzultáción a kezelési terv átadása és megbeszélése történik. Tartalmazza a kezelés módját és várható időtartamát, a szakrendelésen történő aktiválások sűrűségét, illetve a költségeket. Lehetőség van a terápia részleteinek részletes átbeszélésére.

Bármelyik rendelői látogatása alkalmával szakszerű felvilágosítást kap arról, hogy hol tart fogazatának szépülése-gyógyulása. Felmerülő kérdése esetén készségesen tájékoztatjuk.

Rögzített készülék ragasztás

Felnőtt fogszabályozás - Rögzített készülék ragasztásA rögzített fogszabályozó készülék a fogak külső, vagy belső felszínére van felragasztva, olyan anyaggal, amely nem károsítja a fogzománcot (sőt fogszuvasodás-gátló anyagot is tartalmaz) és a kezelés befejeztével lehetővé teszi a készülék eltávolítását a fogak megsértése nélkül. A ragasztó polimerizációs lámpa segítségével köt meg pár másodpercen belül. Ragasztás után rögtön lehet étkezni.

A készülék hosszabb kezelési idő alatt sem akadályozza számottevően viselőjét a beszédben, táplálkozás terén kis odafigyelést igényel. Enni szinte mindent szabad, viszonylag kis falatokban, azonban célszerű kerülni a ragacsos és kemény ételeket (pl. rágógumi, karamella, pattogatott kukorica, mogyoró…). A ragasztóanyag fogzománcot kímélő kötődése miatt az almába (vagy más ételbe) harapás se javallt, ez kiküszöbölhető késsel-villával étkezéssel, előre kis falatokra aprítással. Figyelni kell az ételben megbújó rágósabb, kemény részekre (csontdarab, porc) és a gyümölcsök magvaira.

Minden étkezés után ajánlott fogat mosni! Ha a rendszeres és alapos fogápolás elmarad, kialakulhatnak a fogszuvasodás és ínygyulladás előjelei. A felragasztott bracket körüli területen jobban megtapad a lepedék és a baktériumok. Lásd: Fogszabályozó készülékek tisztítása. Nagyobb odafigyelést igényel a fogtisztítás, ezért kötelező 3 havonta a rendelőben végzett professzionális tisztító kezelésen is részt venni. Ez teljes fogkő eltávolítást és magasnyomású, ízesített porral simává polírozást foglal magában. Lásd: Rendelői professzionális fogkő eltávolítás.

Ha a bracketek, vagy a készülék egyéb alkatrészei időnként sértenék a nyálkahártyát, az irritáció csökkentése érdekében fogászati viasszal lehet befedni és simává tenni a felületét. A készüléket piszkálni nem szabad, mert ez is károsodást idézhet elő és a kezelést megnehezíti, probléma esetén a kezelőorvoshoz kell fordulni. Ha a készülék oly módon sérül, hogy leválik a bracket a fogról, az adott fogra már nem hat erő, ezért a tervezett kezelési idő megnyúlik.

A rögzített készülék aktív terápiás rendszer, szakrendelőben való rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A megjelenés feltétele a kezelés sikeres kivitelezésének és befejezésének.

A készülék eltávolítása, retenció, utógondozás

Felnőtt fogszabályozás - A készülék eltávolítása, retenció, utógondozásLevétel előtt panoráma-, és oldalirányú teleröntgen felvétel készíttetése szükséges. Levételkor megtörténik az ív, a bracketek, valamint a készülék összes segédelemének eltávolítása. A legjobb minőségű ragasztóanyagoknak köszönhetően a tappancsok levételekor sem sérül a fog zománcrétege. A maradék ragasztótól megtisztítjuk a fogfelszínt, majd simává polírozzuk.

A készülék eltávolítása után a szabályos fogazat, tökéletes harapás stabilizálása érdekében fontos a retenció. Levétel után azonnal felragasztjuk a life-time retainert az alsó, és a felső frontfogak belső felszínére. A retainerekre 5 év garanciát vállalunk, sérülés esetén korrigáljuk. Lenyomatot veszünk a kivehető készülékhez, melynek átadása a következő rendelésen történik. Esetleg a fogak további átpolírozását végezzük. Levétel után 1-2 héttel lehetőség van fogfehérítő kezelésen részt venni, a hófehéren ragyogó tökéletes fogsor érdekében.

Kivehető készülék szükséges a rögzített fogszabályozó kezelés után minden esetben, az eredmény megtartásához. A kialakított szabályos fogazat, tökéletes harapás stabilizálása érdekében fontos a retenció. A kivehető készüléket minimum napi 12-14 órában, legalább 1 évig kell hordani, hogy elkerüljük a fogak elmozdulását. A csont-, valamint a fogak körüli rögzítő rendszer átépülésének teljesen be kell fejeződnie, különben fennáll a recidíva veszélye. Fontos a készülék megfelelő tisztítása, minden reggel fogkefével, tisztító tablettával.

A kezelés után további rendszeres ellenőrzéseken való megjelenés ajánlott, mivel garanciát csak ebben az esetben tudunk vállalni. Kontroll időpontok 1 hónap, 3 hónap, 6 hónap, 1 év, majd évenként.

IDŐPONTOT KÉREK!