A fogszabályozásról röviden

Minden, amit a fogszabályozásról tudni kell

Minden, amit a fogszabályozásról tudni kellA legtöbben esztétikai okok miatt keresik fel a szakorvost, kevesen tudják, hogy a professzionális fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. Elsődleges a fogak és az állcsontok rendellenességeinek gyógyítása, az elváltozások megelőzése. Cél az egészséges harapás kialakítása, a mosoly és az arc harmóniájának megteremtése.

Minden életkorban ajánlott a szakorvosi konzultáció! Gyermekkorban preventív fogszabályozással lehetőség van a fogazat normális fejlődésének biztosítására, az ideális funkció és esztétika kialakítására. Serdülőkorban még nem zárult le a fejlődés, gyógyíthatóak a maradó fogak elváltozásai. A csont azonban egész életen át képes az átépülésre, így felnőtt korosztályban is rendkívül sikeres a terápia. Akár 50, 60, 70 évesen is bátran el lehet kezdeni a fogszabályozást!

Az elváltozások funkcionális, esztétikai és pszichés zavart is okozhatnak. Hiszen a rendezetlen fogazat nehezíti a tisztítást, elősegíti a fogszuvasodást. A hibás harapási forma az egyes fogak, és a fogágy túlterhelődését, ezáltal fogágybetegséget okoz. A rágószerv problémái az állkapocsízületre, valamint az emésztőrendszer egészségére is hatással vannak.

Professzionális fogszabályozó kezeléssel kialakítjuk a fogak helyes érintkezését. A jó rágófunkciónak köszönhetően a fogak megfelelő irányból kapják a terhelést. Megőrzi épségét a fogágy, az állkapocsízület, és az emésztőrendszer. Esztétikailag is rendkívül látványos a változás, ragyogó a mosoly.

Fogszabályozó kezelés során a fogakat és az állcsontokat éri erőhatás. A rendelőnkben legtöbbet alkalmazott modern fogszabályozó készülékek ún. lágy erőket adnak le. A nyomó-, vagy húzóerő hatására a fog elmozdul a kezelési tervnek megfelelő irányba. A fogmozgatást a fogmeder csontjának átépülése teszi lehetővé.

A kezelést rögzített, valamint kivehető készülékekkel végezzük. Utóbbi sokkal hatékonyabb, nagyfokú rendellenességek gyógyítására képes. Ún. bracketeket ragasztunk a fogfelszínekre. Ezekben egy ív fut végig, amit aktiválások során cserélünk. Az ívek mentén valósul meg az elmozdulás.

Különböző típusú rögzített rendszerekből kínálunk választási lehetőséget pácienseinknek. Láthatatlan megoldást nyújtanak a fogak nyelv felőli oldalára ragasztott lingualis rendszerek: Incognito, Incognito Lite. A külső fogfelszínre ragasztott készülékek közül a legmodernebb önligírozó, lágy erőkkel dolgozó típusokat alkalmazzuk: Damon Q, Damon Clear, Inovation-C, H4, stb.

Rögzített készülék ragasztás, tanácsok a használathoz

Rögzített készülék ragasztás, tanácsok a használathozA rögzített fogszabályozó készülék a fogak külső, vagy belső felszínére van felragasztva, olyan anyaggal, amely nem károsítja a fogzománcot (sőt fogszuvasodás-gátló anyagot is tartalmaz) és a kezelés befejeztével lehetővé teszi a készülék eltávolítását a fogak megsértése nélkül. A ragasztó polimerizációs lámpa segítségével köt meg pár másodpercen belül. Ragasztás után rögtön lehet étkezni.

A készülék hosszabb kezelési idő alatt sem akadályozza számottevően viselőjét a beszédben, táplálkozás terén kis odafigyelést igényel. Enni szinte mindent szabad, viszonylag kis falatokban, azonban célszerű kerülni a ragacsos és kemény ételeket (pl. rágógumi, karamella, pattogatott kukorica, mogyoró…). A ragasztóanyag fogzománcot kímélő kötődése miatt az almába (vagy más ételbe) harapás se javallt, ez kiküszöbölhető késsel-villával étkezéssel, előre kis falatokra aprítással. Figyelni kell az ételben megbújó rágósabb, kemény részekre (csontdarab, porc) és a gyümölcsök magvaira.

Minden étkezés után ajánlott fogat mosni! Ha a rendszeres és alapos fogápolás elmarad, kialakulhatnak a fogszuvasodás és ínygyulladás előjelei. A felragasztott bracket körüli területen jobban megtapad a lepedék és a baktériumok. Lásd: Fogszabályozó készülékek tisztítása. Nagyobb odafigyelést igényel a fogtisztítás, ezért kötelező 3 havonta a rendelőben végzett professzionális tisztító kezelésen is részt venni. Ez teljes fogkő eltávolítást és magasnyomású, ízesített porral simává polírozást foglal magában. Lásd: Rendelői professzionális fogkő eltávolítás.

Ha a bracketek, vagy a készülék egyéb alkatrészei időnként sértenék a nyálkahártyát, az irritáció csökkentése érdekében fogászati viasszal lehet befedni és simává tenni a felületét. A készüléket piszkálni nem szabad, mert ez is károsodást idézhet elő és a kezelést megnehezíti, probléma esetén a kezelőorvoshoz kell fordulni. Ha a készülék oly módon sérül, hogy leválik a bracket a fogról, az adott fogra már nem hat erő, ezért a tervezett kezelési idő megnyúlik.

A rögzített készülék aktív terápiás rendszer, szakrendelőben való rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A megjelenés feltétele a kezelés sikeres kivitelezésének és befejezésének.

Rögzített készülékek tisztítása

Rögzített készülékek tisztításaA fogszabályozó kezelés elengedhetetlen része az alapos tisztítás. Minden étkezés után ajánlott fogat mosni, mivel a felragasztott bracket körüli területen jobban megtapadnak a baktériumok és a lepedék. Ha a rendszeres és gondos fogápolás elmarad, kialakulhatnak a fogszuvasodás előjelei.

Fogmosás során a fogak minden felszínét, a fogközöket, a fognyaki területeket és az ínyt, valamint a fogszabályozó készülék összes elemét alaposan meg kell tisztítani. Speciális orthodonciás fogkefe beszerzése javallt. Tökéletesebb ápolás érhető el elektromos fogkefével, használatát mindenképpen ajánljuk. Ehhez is kapható a fogszabályozó készülékhez megfelelő fej.

A fogak és az íny találkozásának tisztítása különös figyelmet igényel. Az ínyvérzés a gyulladás jele, helyes fogmosási technikával, a baktériumok eltávolításával megszűntethető. A fogíny felől a fogak irányába határozott, de gyengéd söprögető mozdulatokkal hatékonyan eltávolítható a lepedék. A fogíny alá sose tereljük az ételmaradékokat! Az ínyt is célszerű a fogkefével megmasszírozni lágy, körkörös mozdulatokkal, a vérkeringés serkentése érdekében.

A fogközök alapos tisztítására a fogselyem rendszeres használatát javasoljuk. Ezen kívül ún. fogköz tisztító kefékkel a fogszabályozó ív alatti területet, valamint a bracketek minden felszínét át kell dörzsölni. Szájöblögetők, szájfertőtlenítők alkalmazása is ajánlott a baktériumok hatékonyabb elpusztítására. A nyelv tisztításáról se feledkezzünk meg.

A legalaposabb otthoni fogápolással sem lehet minden felületet tökéletesen lerakódásmentessé tenni, ezért kötelező 3 havonta a rendelőben végzett professzionális tisztító kezelésen is részt venni. Ez teljes fogkő eltávolítást, utána nagy nyomású, ízesített porral simává polírozást foglal magában.

Kivehető készülékek tisztítása

Kivehető készülékek tisztításaFontos a készülék megfelelő tisztítása, különben nyálkő és sok baktérium tapad meg rajta, úgy senki sem szívesen hordja. Minden alkalommal, mikor a szájból kikerül, legalább vízzel le kell öblíteni. Reggel egy régebbi fogkefével, fogkrémmel érdemes átdörzsölni. Ajánlott heti egy-két alkalommal fogszabályozó tisztító tablettás vízbe áztatni 15 percre. Utána bő vízzel öblítse le. A fogszabályozó tárolására egy kis szellőző nyílásokkal ellátott műanyag doboz a legmegfelelőbb. Mindig száraz állapotban tegyük el.

IDŐPONTOT KÉREK!