Fogszabályozás

Fogszabályozót viselők szájápolása és a készülék tisztítása

Fogszabályozás - Fogszabályozót viselők szájápolása és a készülék tisztítása - Ortho csomag
Ortho csomag

Mikor letörik a fogunk, vagy kiseik a tömésünk a nyelvünkkel automatikusan azt a területet keressük. Úgy érezzük, mintha a kis tömés egy hegynyi méretű lenne, a helyén maradt lyuk pedig maga a Mariana-árok. Mikor fogszabályozó készüléket kap valaki, ugyan ezt érzi: valami nagy és furcsa van a szánkba. Egy idő után azonban mindenki hozzászokik és a végeredmény egy gyönyörű és tökéletes fogsor.

Ahhoz, hogy a fogszabályozó készülék alatt egészségesek maradjanak a fogaink, a rendszeres fogmosás nem elég.  A lepedék könnyen összegyűlik a brackettek körül, mely fogszuvasodást, ínygyulladást és rossz leheletet okozhat.

Fogszabályozás - Fogszabályozót viselők szájápolása és a készülék tisztítása - Alapos tisztítás fogkefével
Alapos tisztítás fogkefével

Ezért rengeteg izgalmas és speciális eszközt fejlesztettek ki a fogszabályozó készülékek és fogaink tisztán tartása érdekében. A fogszabályozó készülékek viselőinek kicsivel több időt kell fordítaniuk a szájápolásra.

A hagyományos fogmosáson kívül oda kell figyelni a készülékek tisztítására is.

Ajánlott a napi (kötelező) két fogmosáson (reggeli/esti) kívül minden étkezés után fogat mosni. Fogszabályozót viselők kerüljék a  ragadós ételeket, mint a gumicukor vagy a rágózás, mert kellemetlenebb a bracketek közül eltávolítani a rágót, mint ha a hajba ragadt volna.

Fogszabályozás - Fogszabályozót viselők szájápolása és a készülék tisztítása - Fogselyem használata
Fogselyem használata

A hagyományos kefék után, jöhetnek a speciális fogkefék. A kimondottan „Ortho kefe” csak két sörtesorból álló és különösen keskeny fejjel rendelkező fogkefe hatékony tisztítást és könnyebb hozzáférést biztosít a fogakhoz.

A fogközöket, a brackett körüli és az ív alatti területeket megtisztíthatjuk fogselyemmel, de sokkal egyszerűbb és kényelmes az interdentális (fogköztisztító) kefék használata. Különböző kefeméretű és rengeteg kialakítás közül választhatunk. A kefe fejének méretét meghatározza a fogközök nagysága. Nem szabad erőltetni a behelyezést a fogközökbe, mert megsérthetjük az ínyünket, ami vérezhet és melegágyat nyújt a baktériumoknak. A bracketek és az ív közötti részt erre specializált méretű kefével végezzük.

A helyes tisztításról ide kattintva nézhetnek meg egy videofilmet.

Fogszabályozás - Fogszabályozót viselők szájápolása és a készülék tisztítása - Interdentális kefe használata
Interdentális kefe használata

Létezik nyél nélküli vagy hosszított nyéllel ellátott kefe. Mindenkinek a saját ízlésére és ügyességére van bízva melyiket választja. A nyéllel ellátott kefék segítenek a hátsó területek alapos tisztításánál, a hosszú és lapos nyél stabil, ergonomikus fogást biztosít, amely könnyen kezelhetővé teszi az eszközt. A nyél nélküli kefék használata pedig az ívek alatt könnyíti meg a munkánkat.

Fogszabályozás - Fogszabályozót viselők szájápolása és a készülék tisztítása - Cserélhető fejű fogkefe
Cserélhető fejű fogkefe

Az egycsomós fogkefék használata időigényesnek tűnik – az is – de hasznos és hatásos. Alaposan eltávolítja nem csak a fogakról, de a bracketekről is a lepedéket.

Ide kattintva egy rövidfilmet láthat a helyes használatról.

Ami tilos: fogpiszkáló használata. Ugyanis megsérthetjük a készüléket. Fogszabályozó készülék viselőinek azonban jó hír, hogy leszokhatnak az unaloműző rossz szokásokról, hiszen mind a körömrágás mind a ceruza végének rágcsálása is tilos, ugyancsak a készülékben okozható károk miatt.

Fogszabályozás - Fogszabályozót viselők szájápolása és a készülék tisztítása - Egycsomós fogkefe
Egycsomós fogkefe

Ajánlott a szájzuhany, illetve a szájvíz rendszeres használata, mely nem csak kellemes leheletet biztosít, de a fertőtlenítő hatása is van.