Gyermek és serdülőkori fogszabályozás

Gyermekkori fogszabályozás

Gyermek és serdülőkori fogszabályozás - Gyermekkori fogszabályozásMinden szülő azt szeretné, hogy gyermekének szabályos fogai, gyönyörű mosolya legyen. Csak a hiánytalan és rendezett fogsor teszi lehetővé a sokoldalú feladatok ellátását, a megfelelő szájhigiénia kialakítását.

A harapási rendellenességek funkcionális, esztétikai és pszichés zavart is okozhatnak. Nehezítik a tisztítást, elősegítik a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulását. Az egyes fogak, és a fogágy túlterhelődését, illetve állkapocsízületi problémát okoznak.

IDŐPONTOT KÉREK!

Gyermekkorban preventív fogszabályozással lehetséges a fogazat normális fejlődésének biztosítása, az ideális funkció és esztétika kialakulásának megteremtése. Fontos, hogy gyermekét 5-7 éves korában (tejfogazati és korai vegyes fogazati időszak) fogszabályozó szakorvos lássa, az eltérések és esetleges rossz szokások kiszűrése érdekében. Ebben a korban már számos harapási rendellenesség (pl. keresztharapás, nyitott harapás) diagnosztizálható, és kivehető készülékkel, olykor részleges rögzített készülékkel szakszerűen kezelhető.

Myofunkcionális trainerek a helyes fejlődés biztosításához

Gyermek és serdülőkori fogszabályozás - Myofunkcionális trainerek a helyes fejlődés biztosításáhozA fogak elhelyezkedését a szájban az ajkak és a nyelv határozzák meg. Izomműködési (myofunkcionális) zavar hibás fogsorérintkezést eredményez, ami sokszor beszédzavarral is társul. Szükséges a szájüregi és mimikai izmok egyensúlyának helyreállítása, ún. trainerek segítségével. A beszédzavar kiküszöbölését a fogszabályozó szakorvos és a logopédus szoros együttműködésben végzi.

A trainer készülék segít a rossz szokások megszüntetésében (cumizás, ujjszopás, ajakrágás), a szájlégzés és nyelvlökéses nyelés megváltoztatásában. Emeli a nyelv elhelyezkedését a szájban, segítik a felső állcsont és az arc fejlődését. Vezeti és jó helyzet felé irányítja a fogakat a növekedés során. Napi 1 óra intenzív használat és izomgyakorlat, valamint éjszakánként a készülékben alvás szükséges a maximális hatékonysághoz. Funkciós terápiával jobb alapot teremtünk a további fogszabályozáshoz, vagy önmagában ezzel orvosoljuk az adott rendellenességet.

Kivehető készülékek korai vegyes fogazati időszakban

Gyermek és serdülőkori fogszabályozás - Kivehető készülékek korai vegyes fogazati időszakbanA terápiás kezelésre olyan kivehető készülék (pl. tágítócsavaros lemez, funkciós készülék) ajánlott, amely a fogminta alapján készül. A szivárvány összes színében, névvel, matricával ellátva is kérhetik a kis páciensek.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy éjszakai készülék nem létezik, a kivehető készüléket nem csak alváskor kell hordani, hanem nappal is, lehetőleg minél több órában (minimum 12-14 óra). Elengedhetetlen a gondos tisztításuk, minden reggel fogkefével, tisztító tablettával.

D-Gainer készülék vegyes fogazat esetén

Sok esetben szükséges a kisméretű állcsontok növekedésének segítése, a maradó fogak előbújásának biztosítása. A vegyes fogazati időszak a legelőnyösebb a fogív tágítására. Lágy erőkkel, a csonttermelődés serkentésével helyet teremtünk a maradó fogaknak. Már rövid idő alatt rendkívül látványos eredményekre képes a terápia, mivel a nap 24 órájában végzi a fogmozgatást.

A frontfogakra és a 6-os fogakra ragasztjuk a tappancsokat, bekötött tolórugók segítségével tágítjuk a fogívet. Így minden akadály elhárul a később előtörő szemfogak és kisőrlők útjából. Ahogy azok is előbújnak, rájuk is felkerülnek a bracketek. Fontos felhívni a szülők és a kis Páciensek figyelmét a fogmosás gyakoriságára és alaposságára!

A gyermekek fogainak megóvása érdekében fájdalommentes, kímélő eljárásokat is ajánlunk a fogszuvasodás megelőzésére, például barázdazárás, fluoridos iontoforézis.

Fogszabályozás serdülőkorban

Serdülőkorra már az összes maradó fog előtört. Mindre felragasztjuk a bracketeket, lényegében felnőtt fogszabályozás történik. Ideális időszak a kezelésre, mivel a növekedési-fejlődési folyamatok nem zárultak le, gyorsabb a fogmozgatás. A röntgen felvételek alapján megállapítjuk a bölcsességfogak helyzetét, eltávolításuk általában javallt a kezelés folyamán.

A kamaszok beilleszkedését segítve esztétikus készülékekből is választhatnak: átlátszó kerámia bracketeket, vagy teljesen láthatatlan, a fogak nyelv felőli oldalára ragasztott fogszabályozót. Lényeges, hogy a szakmai ellátás mellett az együttműködő készség is befolyásolja a kezelés eredményességét (pl. elasztikus gumihúzás, alapos fogtisztítás).

Első konzultáció

Rendelőnkben az első konzultáció két alkalmat foglal magában. Először panoráma-, és oldalirányú teleröntgen felvétel szükséges a szakszerű állapotfelméréshez. A kiinduló állapot megörökítésére lenyomatot veszünk a fogazatról, amit kiöntve gipszminta készül. Ez szükséges a rendellenességek helyének és mértékének meghatározásához, kezelési terv készítéshez. Arc- és szájfotók is készítünk, amivel a kezelés előtti-utáni mosoly esztétika könnyen összehasonlítható.

A szakorvos által végzett szájvizsgálat során a fogak és az állcsontok elváltozásainak felmérése, esetleges harapási rendellenességekmegállapítása történik. Ez határozza meg az elkövetkezendő fogszabályozó kezelés szükségességét és célját. Az állkapocsízület betegségeit is vizsgáljuk, melyek többnyire orvosolhatóak az ellátás keretein belül.

A páciensek fogazati rendellenességeit, valamint egyéni igényeit figyelembe véve történik a terápiás lehetőségek és legmodernebb készülékek ismertetése. A teljes körű tájékoztatás része, hogy a kezelés eredményességét az együttműködő készség is befolyásolja.

A második konzultáción a kezelési terv átadása és megbeszélése történik. Tartalmazza a kezelés módját és várható időtartamát, a szakrendelésen történő aktiválások sűrűségét, illetve a költségeket. Lehetőség van a terápia részleteinek részletes átbeszélésére.

Bármelyik rendelői látogatása alkalmával szakszerű felvilágosítást kap arról, hogy hol tart fogazatának szépülése-gyógyulása. Felmerülő kérdése esetén készségesen tájékoztatjuk.

Rögzített készülék ragasztás

A rögzített fogszabályozó készülék a fogak külső, vagy belső felszínére van felragasztva, olyan anyaggal, amely nem károsítja a fogzománcot (sőt fogszuvasodás-gátló anyagot is tartalmaz) és a kezelés befejeztével lehetővé teszi a készülék eltávolítását a fogak megsértése nélkül. A ragasztó polimerizációs lámpa segítségével köt meg pár másodpercen belül. Ragasztás után rögtön lehet étkezni.

A készülék hosszabb kezelési idő alatt sem akadályozza számottevően viselőjét a beszédben, táplálkozás terén kis odafigyelést igényel. Enni szinte mindent szabad, viszonylag kis falatokban, azonban célszerű kerülni a ragacsos és kemény ételeket (pl. rágógumi, karamella, pattogatott kukorica, mogyoró…). A ragasztóanyag fogzománcot kímélő kötődése miatt az almába (vagy más ételbe) harapás se javallt, ez kiküszöbölhető késsel-villával étkezéssel, előre kis falatokra aprítással. Figyelni kell az ételben megbújó rágósabb, kemény részekre (csontdarab, porc) és a gyümölcsök magvaira.

Minden étkezés után ajánlott fogat mosni! Ha a rendszeres és alapos fogápolás elmarad, kialakulhatnak a fogszuvasodás és ínygyulladás előjelei. A felragasztott bracket körüli területen jobban megtapad a lepedék és a baktériumok. Lásd: Fogszabályozó készülékek tisztítása. Nagyobb odafigyelést igényel a fogtisztítás, ezért kötelező 3 havonta a rendelőben végzett professzionális tisztító kezelésen is részt venni. Ez teljes fogkő eltávolítást és magasnyomású, ízesített porral simává polírozást foglal magában. Lásd: Rendelői professzionális fogkő eltávolítás.

Ha a bracketek, vagy a készülék egyéb alkatrészei időnként sértenék a nyálkahártyát, az irritáció csökkentése érdekében fogászati viasszal lehet befedni és simává tenni a felületét. A készüléket piszkálni nem szabad, mert ez is károsodást idézhet elő és a kezelést megnehezíti, probléma esetén a kezelőorvoshoz kell fordulni. Ha a készülék oly módon sérül, hogy leválik a bracket a fogról, az adott fogra már nem hat erő, ezért a tervezett kezelési idő megnyúlik.

A rögzített készülék aktív terápiás rendszer, szakrendelőben való rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A megjelenés feltétele a kezelés sikeres kivitelezésének és befejezésének.

A készülék eltávolítása, retenció, utógondozás

Levétel előtt panoráma-, és oldalirányú teleröntgen felvétel készíttetése szükséges. Levételkor megtörténik az ív, a bracketek, valamint a készülék összes segédelemének eltávolítása. A legjobb minőségű ragasztóanyagoknak köszönhetően a tappancsok levételekor sem sérül a fog zománcrétege. A maradék ragasztótól megtisztítjuk a fogfelszínt, majd simává polírozzuk.A készülék eltávolítása után a szabályos fogazat, tökéletes harapás stabilizálása érdekében fontos a retenció. Levétel után azonnal felragasztjuk a life-time retainert az alsó, és a felső frontfogak belső felszínére. A retainerekre 5 év garanciát vállalunk, sérülés esetén korrigáljuk. Lenyomatot veszünk a kivehető készülékhez, melynek átadása a következő rendelésen történik. Esetleg a fogak további átpolírozását végezzük.

Kivehető készülék szükséges a rögzített fogszabályozó kezelés után minden esetben, az eredmény megtartásához. A kialakított szabályos fogazat, tökéletes harapás stabilizálása érdekében fontos a retenció. A kivehető készüléket minimum napi 12-14 órában, legalább 1 évig kell hordani, hogy elkerüljük a fogak elmozdulását. A csont-, valamint a fogak körüli rögzítő rendszer átépülésének teljesen be kell fejeződnie, különben fennáll a recidíva veszélye. Fontos a készülék megfelelő tisztítása, minden reggel fogkefével, tisztító tablettával.

A kezelés után további rendszeres ellenőrzéseken való megjelenés ajánlott, mivel garanciát csak ebben az esetben tudunk vállalni. Kontroll időpontok 1 hónap, 3 hónap, 6 hónap, 1 év, majd évenként.

IDŐPONTOT KÉREK!